The wind before the storm

Αυτό το τρελό καλοκαιρινό ελληνικό πράγμα, αυτό το γεγονός, αυτός ο αέρας πριν την βροχή, σε διακόπτει από ό, τι και αν κάνεις, επειδή το σπίτι βρίσκεται σε συναγερμό και προληπτικά σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ο λόγος; χμμ. Λίγο περίπλοκο, αλλά let’s give it a shot.

Γενικά οι καταιγίδες (οι γίδες που κατεβαίνουν δλδ) δημιουργούνται όταν ένα κέντρο χαμηλού βαρομετρικού σχηματίζεται, ενώ ένα σύστημα υψηλού βαρομετρικού το περικλείει. Αυτό δημιουργεί αντικρουόμενες – αντίπαλες ομάδες ρευμάτων (εργοδότες – συνδικαλιστές ας πούμε) και οδηγεί στο σχηματισμό νεφών, συννέφων δηλαδή. Τα σύννεφα που είναι ύποπτα για καταιγίδες, συνήθως μοιάζουν κάπως έτσι.

Hence a Rain Cloud
Αυτό το σύννεφο “κοβαλάει βρόχα”.

Φυσικά, αν έχουμε να κάνουμε με τεράστιες διαφορές βαρομετρικού ενδέχεται να αντιμετωπίσομεν κυκλώνες.

Και κάτι που δεν ήξερα:
Σύμφωνα με το Coriolis Effect (προσέξτε το πρώτο -ο να μην γίνει -α) ένας ανεμοστρόβιλος περιστρέφεται clockwise στο βόρειο ημισφαίριο και anti-clockwise στο νότιο. Nice, huh?

Παρένθεσις:
Άρα αν μία μέρα ξυπνήσουμε κάπου, κάποτε και δεν ξέρουμε που είμαστε και είναι μέρα και έχουμε νερό και ένα μπουκάλι κοντά ή ένα σιφώνι και, και, και, και, μπορούμε τουλάχιστον να καταλάβουμε σε ποιο ημισφαίριο βρισκόμαστε, εάν η γη δεν έχει αρχίζει να γυρίζει ανάποδα, ή αν δεν έχει σταματήσει εντελώς ή, ή ή.

Πατεντάρω την παραπάνω ιδέα για να μην τη δω σε καμιά ταινία του Seagal και θυμώσω.
(Είχα δει μπόλικες από δαύτες με αυτόν το καλοκαίρι του 2008 για να μην σκέφτομαι και να ξεχνιέμαι που είχα μόλις χωρίσει.)

Και επειδή με όλα αυτά έχει αρχίσει να φυσάει έντονα, κάτι που μας φέρνει στην α’ παράγραφο, επιστρέφουμε στο θέμα μας. Μετεωρολογία για τους μετεωρολόγους και για τους τρελλούς προγραμματιστές – φυσικούς – μαθηματικούς που κάθονται και γράφουν τα προγράμματά τους που τρέχουν στους πιο ισχυρούς υπολογιστές του κόζεμου.

Κατέληξα λοιπόν στην ακόλουθη σειρά προτεραιοτήτων:

  • Αν υπάρχουν παράθυρα που δημιουργείται δυνατό ρεύμα, προτεραιότητα έχει να κλείσουν όσα χρειάζεται για να μην υπάρχει ρεύμα στο σπίτι. Σίγουρα μια στιγμή μέσα στη ζωή μας έχουμε ακούσει κάτι τέτοιο.

  • Αν ήμαστε τυχεροί γελάσαμε με τις βρισιές των γειτόνων. Αλλιώς είχαμε να το λέμε εκείνα τα βράδια που πίναμε τις ρετσίνες, τρώγαμε τα σουβλάκια στην Κρήνη και κλαίγαμε τα λεφτά του “τζαμτζή“. Έχει τύχει ΚΑΙ στο πατρικό μου με την πόρτα της κουζίνας πριν από χρόνια. Η μάνα μου επιμένει ότι έφταιγε και η μουσική που άκουγα at that time και ήταν αρκετά πιο σατανική από αυτή που ακούω σήμερα.
  • Μετά σειρά παίρνουν τα απλωμένα ρούχα, εάν αυτά είναι ακριβά. Αλλιώς οι τέντες. Για να μην φωνάζουμε το Μπάμπη το τεντά. Η αλλιώς όπως λέει αυτός, “Batedas“.
    Απλές αλλά δύσκολες αποφάσεις.
    Ακόμα δεν υπάρχει concurrent-parallel αλγόριθμος για το θέμα. Ίσως με λίγο έξυπνο round-robin να σώζεις τα ακριβά ρούχα με σειρά προτεραιότητας και μετά να στρέφεσαι στην τέντα. Όταν αυτή ανέβει σε ικανοποιητικό επίπεδο, ξαναστρέφεσαι στα ρούχα.
  • Τέλος, κάνεις ένα ζεστό ρόφημα -ή- κοκταίηλ ανάλογα με τον καιρό, κάποιες προτάσεις παρακάτω, αράζεις πίσω από το τζάμι του παραθύρου ή του μπαλκονιού, βάζεις μουσική (εννοείται δεν παίζει η τηλεόραση με τη Στεφανίδου να χαχανίζει) και απολαμβάνεις τη μελαγχολία σου…
A nice, well-made Irish Coffee.
A nice, well-made Irish Coffee. Ideal for cold winter afternoons…
A nice, well-made Margarita.
Αν και fan του “νερού της ζωής – whiskey”, ομολογώ ότι τις ζεστές μέρες μία Margarita είναι άκρως ανεβαστική και δροσιστική.
(Φυσικά πρέπει να έχεις υπόψη κάποιον που ξέρει να φτιάχνει καλές)

2 thoughts on “The wind before the storm”

Leave a Reply